Навчальні дисципліни

Кафедра товарознавства та митної справи проводить навчання за  спеціальністю – 076  «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» освітньо-професійних програм:

Дослідна робота — З дисципліною Дослідна робота студенти починають свої перші кроки в дослідженні якості обраних товарів. Студенти знайомляться з класифікацією і асортиментом обраної групи продуктів, на лабораторних роботах вивчають вимоги нормативної документації, досліджують якість упаковки, відповідність та повноту маркованння продукції, проводять органолептичні дослідження якості (визначають відповідність зовнішнього вигляду, кольору, консистенція, запаху і смаку продукту), а також самостійно проводять дослідження фізико-хімічних показників якості, що дозволяє їм дізнатися про відповідність продукту вимогам, сформулювати висновок про можливість його реалізації.  Також дослідна робота є основним етапом підготовки студента до виконання курсової роботи.

«Товарознавство пакувальних матеріалів і тари» в рамках навчальної дисципліни «Товарознавство» — Дисципліна знайомить студентів з основними функціями упаковки, яка є невід’ємним фактором у збереженні якості товарів. В ході вивчення дисципліни студенти отримують знання стосовно переваг і недоліків різних видів пакувальних матеріалів і закупорювальних засобів, вивчають основні етапи виробництва різних видів тари та пакувальних матеріалів, їх класифікацію, вчяться досліджувати якість таких основних видів тари – металевої, скляної,  полімерної, деревяної, паперової, картонної та м’якої.

«Товарознавство товарів тваринного походження» — Дисципліна знайомить студентів з термінами і поняттями товарознавства товарів тваринного походження, основними ознаками класифікації товарів тваринного походження та їх асортиментом; вимогами до якості та методами дослідження якості. Студенти вивчають молоко та молочні товари (вершки, молоко,  кисломолочні продукти, сухі та згущені молочні продукти морозиво, сири), яєчні товари, м’ясні товари (м’ясні субпродукти та напівфабрикати, ковбасні вироби, м’ясні копченості та консерви), рибні товари (жива, охолоджена та морожена риба, солоні рибні продукти, копчена риба, рибні консерви та пресерви, гідробіонти), ікорні товари.

Товарознавство непродовольчих товарів — Курс з «Товарознавства непродовольчих товарів» вивчає класифікацію та асортимент господарських товарів, одягу та взуття, парфумерно-косметичних і ювелірних виробів та культурно-побутових товарів, також чинники, що впливають на їх якість, методи визначення якості та безпечності, способи виявлення фальсифікатів, дефекти виробів та вимоги до маркування, пакування та зберігання.